Persoonlijke ontwikkeling is geen luxe

Aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling is iets wat niet kan ontbreken in je zoektocht naar een passende loopbaan. Persoonlijke ontwikkeling:

… Bespaart tijd
“Persoonlijke ontwikkeling bespaart veel tijd. Hoe beter je wordt, hoe minder tijd je nodig hebt om je doelen te bereiken.” Brian Tracey

… Zorgt voor meer inkomen
“Inkomen overstijgt zelden persoonlijke ontwikkeling.” Jim Rohn

… Zorgt voor meer werkplezier en minder stress
“Investeren in persoonlijke groei vraagt geduld, maar het is heilige grond. Er is geen betere investering.” Stephen Covey
.

Persoonlijke ontwikkeling brengt werkplezier

Persoonlijke ontwikkelingWerkplezier heeft naast de juiste passende baan hebben ook veel te maken met de mate van persoonlijke groei. Want je neemt altijd jezelf mee. Je werkplezier heeft ook alles te maken met of je grenzen kan aangeven, hoe je denkt over- en communiceert met je leidinggevende en collega’s, of je kan plannen, hoe je met verantwoordelijkheid omgaat etc.

Als je geen aandacht hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dan kan je nog steeds te maken krijgen stress, faalangst/onzekerheid, burn-out, depressie etc. Ook al past je baan wel echt bij je. Aan de andere kant geldt: hoe meer je als persoon groeit, hoe meer je aan kan. En hoe minder je tegen je werk op ziet. Dat is ook een reden dat veel leiders trainingen volgen, coaching krijgen en boeken lezen.
.

Jouw onbewuste: meer invloed dan je denkt

Ook het onbewuste deel van je persoonlijkheid of ‘spiritualiteit’ is van invloed. Dan heb ik het over jouw diepere overtuigingen, normen en waarden. Ben je bijvoorbeeld iemand die moeilijk kan loslaten of heb je het vertrouwen dat het wel goed komt? Heb jij het gevoel dat je succes moet verdienen door keihard te werken of heb je een bepaalde ontspannenheid en heb je ruimte voor humor en rust? Leef je voor jezelf of wil je ook iets betekenen voor een ander? Hou je van jezelf en kan je omgaan met je zwakke kanten en je mislukkingen? Dit zijn punten die enorm veel invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je met anderen omgaat.

Persoonlijke ontwikkeling

Wat kan je doen om je jezelf persoonlijk te ontwikkelen?

  • Goed worden in grenzen aangeven
  • Goed worden in wensen aangeven
  • Groeien in zelfvertrouwen
  • Je blik op het leven verruimen
  • Emoties leren uiten
  • Groeien in leiding geven
  • Groeien in omgaan met leidinggevenden
  • Zowel sterkte als zwakte en wit als zwart kunnen omarmen
  • Interne conflicten oplossen
  • Meld je voor één van deze thema’s aan voor een Assertiviteitstraining of Faalangst-training.

.

Must-read boekentips

4 Stappen naar een sterke identiteit

Is volgens mij één van de beste boeken als je jezelf persoonlijk wilt ontwikkelen.
4 principes die je leven kunnen veranderen als je die onder de knie krijgt. Het boek is geschreven door een Christelijke psycholoog. Als je geen Christelijke achtergrond hebt, misschien niet helemaal jouw ding, maar de principes zijn zeer leerzaam voor iedereen:

– Het belang van hechting en kwetsbaarheid,
– Grenzen kunnen aangeven,
– Zowel sterk als zwak kunnen omarmen en
– Groeien naar volwassenheid

De 7 eigenschappen – Stephen Covey

Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Opnieuw een aantal krachtige principes die écht bijdragen aan meer succes en plezier in je werk. Niet voor niks een wereld bekend boek en superbest-seller.

Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg

Ook een standaard werk en bestseller. Als je op deze manier kan communiceren, kan je met iedere leidinggevende, collega of klant op een geweldloze, prettige manier je grenzen en wensen aangeven en conflicten op een manier aangaan die werkt!

Thuiskomen in jezelf – Stone

Pittig boek met een beetje zweverige, therapeutische taal, maar als je de inhoud snapt, kan het je leven diepgaand veranderen en je veel inzicht geven in jezelf en je relaties.

.

.

.

“Er is meer mogelijk dan je denkt!”
– Peter Paas

Heb jij interesse in een persoonlijk
coachingstraject met Peter?

Loopbaancoach
MAIL ONS

.
“Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Hier kan je al je vragen stellen en kijken we wat ik voor je kan betekenen. De koffie staat klaar!”

PETER PAASLoopbaanadvies
Nijkerk
Barneveld
Harderwijk

DreamCenter
Loopbaanprofessional

.

ADVIES TRAJECTLoopbaanadvies
Nijkerk
Amersfoort
Barneveld
Almere

‘jouw mogelijkheden in kaart’

.

REACTIES.
.
.
.
.

‘lees de ervaringen van anderen’