Welke baan past bij mij?

Een passende baan vinden is mogelijk! Het is echt niet nodig om met tegenzin naar je werk te gaan. Als loopbaancoach help ik mensen die het gevoel hebben dat ze vastzitten in hun loopbaan om tóch de kansen en mogelijkheden te ontdekken. En zo uit die negatieve spiraal te ontsnappen.
.

Een passende baan, wat is dat?

Als je het hebt over het vinden van een passende baan, waar denk jij dan aan? Ik merk dat veel mensen in een bepaalde tunnelvisie terecht komen en daardoor een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden voor passend werk. Veel mensen denken op een ‘traditionele’ manier: je doet een opleiding die écht bij je past en vervolgens ga je een baan zoeken die daar goed op aansluit. En dat is ook wel logisch, dit krijgen we door onderwijssysteem zo gepresenteerd. Maar ja, welk pad kies je dan?

Welke baan past het beste

Voor enkele mensen werkt het misschien wél zo, maar voor de meeste mensen niet. Op jonge leeftijd moet je al een studiekeuze maken. Als de opleiding bevalt en je de opleiding afmaakt, rol je vervolgens in één of andere baan. Een baan die wel of niét past bij je opleiding. En in een baan die je wel of niet aanspreekt. Want tegen deze tijd moet er zo langzamerhand ook geld verdiend gaan worden. Vanaf dat moment wordt geld/inkomen vaak belangrijker dan werkplezier. Geld is niet onbelangrijk, maar voor je het weet, zit je jaren in dat werk. In een baan waar mee je weliswaar geld verdient, maar niet per sé een baan is die echt bij je past en waar je energie en voldoening uit haalt. Uit onderzoek blijkt dat minimaal de helft (!) van alle werkenden meer tot deze laatste categorie behoort.

Ik denk dat het echt anders kan! Een baan waar je plezier en energie van krijgt, in plaats van een energie-slurpende loopbaan, vraagt een andere aanpak. Een creatievere aanpak die meer bij deze tijd past. Het vraagt een andere kijk op opleiding en werk.

Een passende baan vinden, hoe doe je dat?

Als je het hebt over een passende loopbaan waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt, dan bekijk ik dit als het bouwen van een huis. Voor het ‘bouwen van een prettige loopbaan’ zijn volgens mij een aantal  ‘bouwstenen’ belangrijk, namelijk:

 1. Zelfkennis
 2. Een grotere kijk op mogelijkheden
 3. Weten hoe je moet solliciteren of ondernemen
 4. Persoonlijke ontwikkeling

Als één van deze bouwstenen ontbreekt, dan zakt je loopbaanplezier vroeger of later weer in.
.

De bouwstenen voor een passende baan

1. Zelfkennis

Welke baan past bij mij

Je moet weten wie je bent, wat je kan en wat je wil. En ook wie je niet bent, wat je niet kan en wil. Pas als je weet wie je bent, kan je ‘goed met je zelf omgaan’. Mensen zeggen wel eens: “ik voel me als een vis in het water.” Pas als je weet wat voor ‘dier’ je bent, weet je wat voor omgeving bij je past. Een vis hoort in het water, maar als je meer een ‘leeuw’ bent, hoor je thuis op de savanne en word je niet gelukkig in het water. Veel mensen zijn hierin nog zoekend. En dat is ook niet heel gek. Een mens is best wel een complex wezen.

Wat kan je doen om jezelf beter te leren kennen?

 1. Meld je aan voor een loopbaanadviestraject.
  Door een aantal persoonlijke gesprekken en met behulp van een een aantal professionele testen brengen we jouw unieke persoonlijkheid, kwaliteiten en wensen in kaart.

.

2. Een grotere kijk op mogelijkheden

Welke baan past bij mij - Voorkom TunnelvisieHet idee van één opleiding doen en vervolgens je leven lang werk doen in lijn van die opleiding, is niet meer helemaal van deze tijd. De arbeidsmarkt verandert continu. Er komen steeds meer nieuwe banen bij en er verdwijnen ook allerlei beroepen. We moeten leren om flexibeler en creatiever naar onze loopbaan te gaan kijken. Te snel denken we in een bepaalde tunnelvisie.

Wat kan je doen om je kijk op mogelijkheden te vergroten?

 1. Maak de beroepentest.
  Voor € 95,- kan je de professionele beroepskeuzetest maken die wordt gebruikt in de loopbaanadviestrajecten van DC Loopbaanbegeleiding.
 2. Denk niet in óf – óf, maar én – én.
  Combineer je baan met een leuke hobby of lees bijvoorbeeld de mogelijkheden over het opbouwen van een passief inkomen.
 3. Meld je aan voor een loopbaanadviestraject.

.

3. Weten hoe je moet solliciteren en/of ondernemen

Misschien wéét je welke baan je zoekt of weet je inhoudelijk wat voor soort onderneming je zou willen. Het weten wat je wil, is nog niet hetzelfde als het weten hoe je die baan kunt bemachtigen of hoe je je onderneming van de grond krijgt. Dat vraagt om specifieke competenties en vaardigheden. En die kan je leren!

Wat kan je doen om je sollicitatieaanpak of ondernemersvaardigheden te vergroten?

 1. Klik hier voor een gratis CV-voorbeeld en boekentips over solliciteren, LinkedIn en meer.
 2. Meld je aan voor een sollicitatietraining of ondernemerstraining.

.

4. Persoonlijke ontwikkeling

Werkplezier heeft ook veel te maken met de mate van persoonlijke groei. Je neemt altijd jezelf mee. Zo heeft de mate van werkplezier ook alles te maken met of je grenzen kan aangeven, hoe je denkt over en communiceert met je leidinggevende, of je kan plannen, hoe je met verantwoordelijkheid omgaat etc.

Passende baan vinden

Als je geen aandacht hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dan kan je nog steeds te maken krijgen stress, faalangst/onzekerheid, burn-out, depressie etc. Ook al past je baan wel echt bij je. Aan de andere kant geldt: hoe meer je als persoon groeit, hoe meer je aan kan. Dat is ook een reden dat veel leiders trainingen volgen, coaching krijgen en boeken lezen.

Ook is het onbewuste deel van jouw persoonlijkheid van invloed. Dan heb ik het over jouw diepere overtuigingen, normen en waarden. Ben je bijvoorbeeld iemand die moeilijk kan loslaten of heb je het vertrouwen dat het wel goed komt? Heb jij het gevoel dat je succes moet verdienen door keihard te werken of heb je een bepaalde ontspannenheid en heb je ruimte voor humor en rust? Leef je voor jezelf of wil je ook iets betekenen voor een ander? Hou je van jezelf en kan je omgaan met je zwakke kanten en je mislukkingen?

Wat kan je doen om je jezelf persoonlijk te ontwikkelen?

 1. Bekijk de blog en de must-read boekentips.
 2. Meld je aan voor een Assertiviteitstraining of Faalangst-training.
  Investeer in je persoonlijke ontwikkeling.

.

.

.

“Er is meer mogelijk dan je denkt!”
– Peter Paas

Heb jij interesse in een persoonlijk
coachingstraject met Peter?

Loopbaancoach
MAIL ONS

.
“Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Hier kan je al je vragen stellen en kijken we wat ik voor je kan betekenen. De koffie staat klaar!”

PETER PAASLoopbaanadvies
Nijkerk
Barneveld
Harderwijk

DreamCenter
Loopbaanprofessional

.

ADVIES TRAJECTLoopbaanadvies
Nijkerk
Amersfoort
Barneveld
Almere

‘jouw mogelijkheden in kaart’

.

REACTIES.
.
.
.
.

‘lees de ervaringen van anderen’